Diğer İşlemler, Program İçi Kodlama

Wolvox Özel Alan Tanımları Modülünü Tanıyalım

Özel Alan Tanımları modülü, program üzerinde firmamıza özel veri giriş alanı oluşturmak için kullanabileceğimiz modüldür. (Akınsoftun web sitesinde bulunan bu konuda ki makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.)
Bu makalede özel alan tanımı modülünü nasıl kullanabileceğimizi bir çok örnekle göreceğiz.

Özel alan tanımları cari, stok, servis, teklif, crm, çek/senet, irsaliye, sipariş, fatura vs. gibi bir çok modülde bulunmaktadır. Özel alan tanımı oluşturduğunuzda bu alanlar veri tabanına tablo olarak ekleneceği için sorgulama/hesaplama işlemlerinde de bu alanları kullanabilirsiniz.

-1 | Modüle Giriş-

Örnek olarak Satış Yönetimi > İşlemler > Teklifler > Yurt İçi Verilen Teklif alanına giriş herhangi bir teklif oluşturarak kaydediyorum ve üst sekmelerden Özel Tanımlar sekmesine giriyorum ve sekmenin solunda bulunan yeşil simgeye tıklayarak Özel Alan Tanımları modülüne giriyorum.

NOT: Eğer bu buton size gözükmüyorsa Kontrol Paneli > Kullanıcı işlemleri> Kullanıcı Yetkilendirme alanında Program Kullanım Yetkileri sekmesi altında ERP> Genel> Yetki Düzeyi alanında size yetki verilmiş olması gerekmektedir.

-2 | Alanları Tanıyalım-

1. KATEGORİ

Sekmeleri isimlendireceğiniz, gruplandıracağınız ve sıralandıracağınız alanı içerir.

2. ALAN TANIMLARI

Alanların sıralamasının ve veri tabanı karşılığının bilgilerini içerir. Aktif butonunda tik olduğunda kullanıcılar veri girebilir tiki kaldırırsanız kullanıcılar bu alanı göremezler, Filtrele butonuna tik attığınızda kullanıcılar bu veri alanını filtreleme ekranlarında görebilirler tiki kaldırdığınızda filtreleme alanında bu veri alanı gözükmez. Bir kaç alan oluşturdum ve programda ki yansıması;

Burada önemli alanlarda biride Alan Adı kısmıdır, oluşturduğunuz tanımın veritabanında ki karşılığını gösterir. SQL sorgulama yazarken bu alan adı tanımını kullanarak sorgulama yapabilirsiniz.

3. VERİ TİPİ

Özel Alan Tanımları girişi metotlarının belirlendiği alandır.
Metin: İsminden de anlaşılacağı gibi metin girişi için kullanılacak veri tipidir. Alan uzunluğu kaç karakter girilebileceğinin belirlenmesini sağlar.
Tam Sayı: Virgül/nokta içermeyen sayı girişi yapılabilir.
Ondalıklı Sayı: Virgüllü sayı girişleri için kullanılır. Tam ve Ondalıklı sayı alanlarının karşısında olan gösterim formatı, girilen sayının kaç basamaklı olarak görülmesini sağlar. Örnek olarak ,0.0 girildiğinde virgülden sonra tek basamak olarak gösterecektir.
Tarih: GÜN/AY/YIL şeklinde tarih girişi için kullanılır.
Saat: Saati girişi için kullanılır.
Var/Yok: Tik atabileceğiniz radyo kutucuğu ekmek için kullanılır. Varsayılan olarak karasız kutucuk durumunda olur.
Çoktan Seçmeli: Bu veri tipini bir çok özelliğe sahip olduğu için anlatımı uzun sürecektir. Burada SQL kodu ile sorgu yaparak çoktan seçmeli alana veri çekme imkanımız bulunmaktadır. Alan uzunluğunun sağında bulunan Manuel Girişe İzin verme alanına tik atılmazsa, personel çoktan seçmeli alana elle veri girebilecektir. Pencerede çoktan seçmeli veri tipi seçildiğinde sağdaki seçenekler alanına alt alta seçenekleri yazabilirsiniz. Çoktan Seçmeli veri tipinin kod örneğine dair Tekliflerde belirli vadelerde seçim yapabilmeyi sağlama adında bir makale paylaşmıştık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir